Chakra’s zijn kernpunten in het energielichaam die worden gebruikt in een aantal meditatietechnieken van de esoterische tradities, dat zijn Indiase religies maar ook in de ‘New Age’ geneeskunde en psychologie.

Het concept is vooral te vinden in de tantrische tradities van het hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme. Het concept van de chakra’s is een integraal onderdeel van meditatie en yoga. Door de energie die verdeeld is onder de verschillende chakra’s bewust te analyseren; en te anticiperen op deze informatie door middel van het uitoefenen van spirituele praktijken zoals meditatie, kun je je energiebalans weer op peil brengen en zelfs psychologische en fysieke klachten verminderen.

De volgende chakra’s zijn te vinden in het energielichaam:

Chakra 1: Het Stuitchakra

Dit chakra is te vinden in de basis van de wervelkolom en vormt onze energieke fundering. Het representeert het element aarde, en is daarom gerelateerd aan ons overlevingsinstinct en ons gevoel van aarden en verbintenis met ons eigen lichaam. Als deze chakra goed functioneert brengt het ons gezondheid, welvaart en zekerheid.

 

Chakra 2: Het Intieme chakra

Dit chakra is gelegen in de plekken rondom de buikstreek, lage rug en seksuele organen. Het intieme chakra is gerelateerd aan het element water; wat staat voor emoties en seksualiteit. Het verbindt ons met anderen door gevoel, verlangen, sensatie en beweging. Wanneer dit chakra optimaal functioneert brengt het ons soepelheid, gratie, diepte van gevoel, seksuele voldoening, en de vaardigheid om verandering te accepteren.

Chakra 3: De Zonnevlecht chakra

Dit chakra staat bekend als de kracht chakra, gelegen in de zonnevlecht (in het midden van je buik net boven je navel). Deze chakra gaat over persoonlijke kracht, doorzettingsvermogen, autonomie en ook ons metabolisme. Als deze goed functioneert, brengt dit chakra ons energie, effectiviteit, spontaniteit, en een niet-dominerende kracht.

 

Chakra 4: Het Hartchakra

De naam zegt het al, deze chakra is gelegen in het hart en is het middelste chakra van de zeven chakra’s. Dit chakra gaat over liefde en is de integrator van tegenstellingen in de psyche: het hoofd en het lichaam, mannelijkheid en vrouwelijkheid, persoonlijkheid en schaduwpersoonlijkheid, het ego en de ziel. Een gezond vierde chakra biedt ons hoe we lief moeten hebben op een dieper niveau, om compassie te voelen, en om een diep gevoel van vrede en rust.

 

Chakra 5: Het Keelchakra

Deze chakra ligt in de keel en gerelateerd aan communicatie en creativiteit. Hier ervaren we de wereld symbolisch door middel van vibratie, net als de vibratie van geluid die taal vertegenwoordigt.

 

 

                                 Chakra 6: Het Derde Oog

Het Derde Oog staat bekend als de wenkbrauw chakra of het Derde Oog Centrum. Het is gerelateerd aan het zien; zowel fysiek als intuïtief. Het opent onze fysieke niveaus en ons inzicht van verschillende levels van archetypen. Wanneer het optimaal functioneert, staat het ons toe om helder en overkoepelend te kunnen zien, om het ‘grotere’ plaatje te kunnen zien.

 Chakra 7: Het Kruinchakra

Het Kruinchakra gaat over bewustzijn en pure bewustwording. Het is onze verbintenis met de grotere wereld buiten ons menselijke bereik, naar een tijdloze, ruimteloze plek van alleswetendheid. Als de Kruinchakra goed ontwikkeld is brengt het ons kennis, wijsheid, inzicht, spirituele verbintenis en euforie.